Login

Членовите на универзитетскиот кадар треба да ја употребат нивната Webmail сметка за да се најават на системот.

Универзитет на Југоисточна Европа
оживеј го знаењето!

Придонес за развојот на бизнисот преку обуки и консултации

Центарот за развој на бизнисот ја игра улогота на поврзување на бизнис-заедницата со Универзитетот и има за цел да го поддржи бизнисот во однос на обучување на вработените и во однос на проширување на активностите дома и во странство.ЦРБ во 2011 година даде придонес за развој на бизнисот преку обуки и консултации за македонските компании ставајќи посебен акцент во областа на Полог. Тука можеме да ја спомнеме обуката на тема: „Развој на лидерски способности“ во која учествуваа втората генерација на лидерите на најголемите компании во регионот на Западна Македонија, како што се Ренова, Пофикс, Лес Комерц, Фриготехника 2000, Модинг, Дули-Кичево, Еуро Турист, ИР Транс. Исто така, во текот на 2011 година започна обуката „Планирање и имплементација на бизнис-план" на која присуствуваа 18 учесници, главно студенти на Универзитетот кои имаат свои приватни бизниси и оние кои сакаат да влезат во светот на бизнисот.

Во овој период ЦРБ спроведе и проект за обука која беше организирана во соработка со Високата школа за бизнис Кели скул (Kelley School) од Универзитетот Индијана во САД; индискиот Институт за менаџмент - Лукноу и со Универзитетот на Југоисточна Европа. Во рамките на оваа обука учествуваа 67 студенти од Индија и професори од САД и од Индија. Покрај услугите кои се обезбедени од основањето на ЦРБ, во текот на оваа година почнаа да се нудат две нови услуги, како што се обезбедување бизнис-консалтинг за компании и услуги за создавање и развој на веб -страници за бизнисите.

За успехот на ЦРБ зборува задоволството на сопствениците и менаџерите на компаниите кои ги користат консултантските услуги, во кои беа вклучени нашите консултанти. Компаниите кои ги користат овие услуги во текот на 2011 година се: Везе Шари, Фриготехника2000 и Интер Лигхт Шоп, која го ангажираше ЦРБ за да изработи бизнис-план, потребен за нови проекти во компанијата, како и за создавање веб-страница. Овој бизнис-план од странските филијали и од домашните компании беше оценет со највисоки оцени.

Покрај класичната обука која се нуди, ЦРБ е единствениот оператор кои нуди он-лајн обуки од SkillSoft, водечка компанија во светот. За овој вид обуки, освен во Македонија, ЦРБ поседува ексклузивни претпродавачки права во други земји како Албанија, Косово и Црна Гора. Он-лајн обуката за SkillSoft нуди сознанија од последната (најнова технологија), која има околу 10.5 милиони корисници, а 3.000 најголеми корпорации во светот ги користат овие типови на обука, меѓу кои може да се спомене Cocacola, Microsoft, Google, Yahoo, IBM, ING банка и др.

ЦРБ придонесува за развој на бизнисот нудејќи помош во организирањето различни конференции за бизнис.

Google+